Háziállatok is elkaphatják a koronavírust

Belgiumban pénteken jelentették be, hogy egy macska esetében bizonyítást nyert, hogy a gazdától kapta el az új típusú koronavírust. A WHO egészen két héttel ezelőttig azt a tájékoztatást adta, hogy háziállatok esetében egyelőre nem bizonyított, hogy az új vírust elkaphatják. Az egészségügyi világszervezet most úgy tűnik megváltoztatja álláspontját.

A WHO annak ellenére tartotta magát az elmélethez, hogy Hong-Kongban már hetekkel ezelőtt tudósítottak egy kutyáját megfertőző gazdáról. A mostani brüsszeli eset azonban új megvilágításba helyezheti a háziállatok és a koronavírus viszonyát. Beszédes, hogy a WHO Myth Busters elnevezésű oldala sorolja a koronavírussal kapcsolatos gyakori tévhiteket. Sokáig itt szerepelt ez a kép is, melyen a kisállatok fertőzését tagadja, azonban március 14.-án eltávolították.

A hétvégi történések miatt a világszervezet valószínűleg új állásfoglalást fog kiadni a macskák, kutyák és a legkedveltebb háziállatok koronavírus fertőzését illetően. Történt ugyanis, hogy a belgiumi Liege-ben a macska tulajdonosainál diagnosztizálták a Covid-19-et, a kis kedvenc légzési problémákat és a hasmenést produkált. Múlt pénteken bebizonyosodott, hogy a cica ugyanazzal a vírustörzzsel fertőződött meg, mint az emberek. -Tudósított az RT News.

Az esettel kapcsolatba a belga koronavírus-krízisközpont szóvivője, Emmanuel Andre megpróbálta megnyugtatni a közvéleményt, hogy a fertőzött állat „elszigetelt eset”. A belga média most nyugtatja a kedélyeket. Szerintük nincs ok azt gondolni, hogy az állatok tömegével kaphatják el a betegséget, vagy hogy a járványt emberre is terjeszthetik. Bár bebizonyosodott, hogy nem lehetetlen, de továbbra is rendkívül alacsony annak kockázata, hogy az állatunk megbetegszik. 

Az esetek alacsony száma miatt egyelőre nincs miért aggódnunk, de ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. A háziállatok iránti túlzott közelséget – pl puszi, vagy ágya engedés – most érdemes mellőzni és érintésük után feltétlenül mossunk kezet.

Most rád van szükség!

Hogy az ilyen véleményeket szabadon megírhassuk a Ti segítségetekre van szükség!

A 630 elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol a fejlesztés elengedhetetlen. Érdekfüggetlen blogként most jövőnk olvasóink kezében van.

Ha Te sem félsz a valóságtól és úgy érzed szükség van egy nemzeti érzelmű, de mégis modern véleményblogra, ami kőkeményen odamond, akkor támogass minket!

GYERÜNK, SEGÍTEK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments