A Fitneszipar súlyosbíthatja a magyar járványhelyzetet?

Az edzőtermek kiskapuval bújnak ki a szabályozás alól.

Március 28.-án szombaton kijárási korlátozás lépett hatályba hazánkban. A rendelet lényege az, hogy április 11.-ig, mindenki kizárólag alapos indokkal hagyhatja el otthonát. A rendelt előírja,hogy lakásunkon kívül másoktól legalább 1.5m távolságot kell tartanunk és megtiltja, hogy emberek csoportosuljanak.

Habár a jogszabály miatt minden olyan vállalkozás bezárt ahol emberek tömörülhetnek sok edzőterem úgy döntött rájuk ez a szabály nem vonatkozik és továbbra is várják a vendégeket. A helyzet igazán meglepő, mivel a konditermek a járvány terjedésének meglegágyai lehetnek.

De mi a baj az edzőtermekkel járvány idején?

A sportlétesítmények, különösen a konditermek akaratlanul is a fertőzések melegágyai lehetnek és ez nagyjából független az üzemeltető felkészültségétől. Ezekben a létesítményekben az vendégek többsége izzad és egy edzés alatt legalább 8-10 eszközt fog meg. Habár kötelező a törölköző használata, a vendégek általában sajátot használnak, amit akár hetekig nem is mosnak ki. Ugyan a nyitva maradó edzőtermek hangoztatják a higiéniai feltételek meglétét szerintünk az teljesen életszerűtlen, hogy minden egyes eszközt alaposan fertőtlenítsenek miután valaki megfogta, ráült, vagy hozzádőlt. Az edzőtermekben a legtöbb eszköz valamilyen fémből készült, így a vírus akár több napig s életben marad rajta. A recés fogantyúk, vagy a kötelek pedig felületükből adódóan nehezen fertőtleníthetők. A vírus egyébként sem csak bőrferlületen tapad meg. Az elsődleges fertőződési mód ugyanis a légzés. Az aerob jellegű mozgás során ugyanis az edzést végző légzése felgyorsul, kilégzés során több levegőt és nagyobb erővel fúj ki, így a vírusok az ajánlott 1.5 méter távolságon is túl jutnak.

Az edzőtermek ellen szól továbbá az 1.5 méteres távolság szabálya. Habár a nyitva lévő termek kiírják ezt és néhányan feltüntetnek egy maximális vendégszámot, ezek betartása telesen életszerűtlen. A recepciós ugyan megtagadhatja a létszám fölött érkező vendégtől a belépést azt azonban lehetetlen meggátolni, hogy a közös gépet használók, vagy az edzőtársak megfelelő távolságot tartsanak. (Szerintünk egyébként is értelmetlen a fentiek után.) Fontos veszélyforrás lehet az edzőtermek öltözője és fürdője is. Ezek jellemzően a helyspórolás jegyében lettek kialakítva, a szűk tér a közös öltözőpadok, a zuhanyozók és a WC ülőke mind fertőzésveszélyt rejt magában.

Tévhitek és egyoldalú látásmód a magyar fitnesziparból

A kijárási korlátozás miatt sok edzőterem tulajdonos felelősen döntött és bezárt. Így tett hazánk legnagyobb hálózata a Cutler is. A kisebb termek közül azonban sokan kiskaput kerestek és azzal érvelnek, hogy az egyéni sporttevékenységet továbbra is lehet űzni. Sokan a testépítő világban ismert Vida Zoltán bejegyzését “hiteles információként” megosztva ajánlják vendégeiknek az edzőterem látogatását.

Fontos információ!Sikerült elérnem a koronavirus.gov.hu zöld vonalát, 80-277-455/ 3-as mellék, és megkérdeztem,…

Közzétette: Vida fitness bp – 2020. március 28., szombat

Nos, a rendelet valóban engedi az egyéni szabadidős sporttevékenységet és bár teljesen nincs külön részletezve, ez nyilvánvalóan a külterületi futásra, biciklizésre vonatkozik, melyeket egyébként több országban szintén tilos végezni. A rendelet szerint a sporttevékenység külterületen egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Míg a világ legtöbb országában a testépítés és a fitnesz egy szűk réteg hobbija, hazánkban azonban óriási kultusz övezi. Fiatal férfiak és nők tömegei vetik alá teljes életüket az alakjuk formálásának. A szubkultúra véleményformálói és a közegre épült táplálékkiegészítő ipar marketingje hatására sokan a különböző hormonoktól és gyógyszerektől eltorzul “sportolókat” tekintik példaképnek. Ebből a közegből látszólag sokan nem veszik komolyan az aktuális járványt. Az egyik ismert testépítő influencer Dr. Gödény százezres nézettségű videóiban orvosként informálja a kétes megítélésű sport szerelmeseit arról, hogy a vírus annyira azért mégsem veszélyes, vagy érvel az otthonmaradás ellen. Egy másik fitneszes celeb, Tari Ádám pedig fake news oldalakról szedett, megkérdőjelezhető kijelentésekkel bagatelizálja a koronavírus jelenséget.

Influencerek ide, jogszabályi kiskapu oda, az edzőtermek tulajdonosainak fel kellene fogniuk, hogy a koronavírus járvány nem vicc! Egy még alig ismert betegségről van szó, mely alattomos módon lappanghat. A járvány hetek alatt túlterhelte a magyarnál lényegesen jobb egészségügyeket is. Lehet hamis biztonságérzetet kelteni azzal, hogy az influenzához hasonlítjuk, de tény, hogy Olaszországban eddig szinte minden gyógyult betegre jut egy halott. Habár hazánkban a társadalom alapvetően jól reagál korlátozásokra mindez kevesebbet ér, ha egyesek – a helyzeten nyerészkedni kívánó – edzőterembe járnak önkéntes karantén helyett.

Mindezeket tekintve felmerül bennünk a kérdés? Okozhatja e nálunk a Fitneszipar felelőtlensége azt, amit Olaszországnak a vendéglátóipar lassú reagálása? Vajon megfertőződhetnek e tömegesen a máig nyitva lévő edzőtermekben és ha igen az hány újabb kontraktust jelenhet ez a magyar társadalomban?

Frissítés: A mai tájékoztatón Müller Cecilia gyakorlatilag kijelentette, hogy nyugodtan járjon mindenki konditerembe. Sorra nyitnak ki a már bezárt edzőtermek is. Ezzel túltett a korábbi “szájmaszkot hordani káros” hadoválásán is. Elképesztő!!! A valósággal köszönőviszonyban sem lévő Müller Cecíliának le kell mondania!

Most rád van szükség!

Hogy az ilyen véleményeket szabadon megírhassuk a Ti segítségetekre van szükség!

A 630 elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol a fejlesztés elengedhetetlen. Érdekfüggetlen blogként most jövőnk olvasóink kezében van.

Ha Te sem félsz a valóságtól és úgy érzed szükség van egy nemzeti érzelmű, de mégis modern véleményblogra, ami kőkeményen odamond, akkor támogass minket!

GYERÜNK, SEGÍTEK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments