SZOMORÚ: 3 napig élt a műanyagellenes törvény

Mi is bedőltünk a hírnek, de a valóság kiábrándító.

Még sem lesznek betiltva a felesleges műanyagok :(

Kedd délután az Országgyűlésben bejelentették, hogy visszavonják a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat és a műanyagzacskók forgalomba hozatalát.

Ahogy a múlt héten én is megírtam, a magyar kormány egy szép lépést tett a környezetvédelem érdekében. Ekkor úgy látszott, hogy 2021-től betiltja azokat a teljesen felesleges műanyagokat amik a pillanatnyi kényelemért cserébe megmérgezik bolygónkat. A csütörtöki kormányinfón ugyan kissé gyanús volt, hogy Gulyás Gergely az egyértelműen pozitív lépést az “EU által ránk rótt kényszernek” nevezte, de a kormányba vetett bizalmam ez nem gátolta. Pedig lehetséges, hogy ő akkor már tudta, ez csupán egy blöff! Szépen megírta mindenki az Indextől kezdve még mi is, majd három munkanappal később jött a fekete leves: a kormány meggondolta magát.

Magyarázat persze mindig van. Most az, ami úgy manapság mindenre: koronavírus. A járvány okozta gazdasági válság miatt a szegény műanyag gyártó cégeket sajnálni kell és ugyebár a minimális gazdasági érdekek elsőbbséget élveznek a környezettel szemben.

Felfoghatatlan, dühítő, kiábrándító – Ezekkel a szavakkal jellemezném amit most érzek. Itt volt az esély, hogy végre megfordítsuk az évtizedek óta egyre csak növekvő környezetmérgezést és most eldobjuk a lehetőséget. Mehet megint a totojázás, az EU-val való egyeztetés, hogy végül sok év múlva majd ismét úgy legyen minden, ahogy a “gazdasági érdekek” kívánják. Hazánk egyébként is az egyik legszemetesebb ország Európában és most úgy néz ki ez egy ideig nem fog változni.

A tények kedvéért megemlítem, hogy az óceánokat jelenleg 150 millió tonna műanyaghulladék mérgezi, és ez a mennyiség percenként (!) 15 tonnával gyarapszik. Ha nem változtatunk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal. Ami pedig ebben igazán veszélyes az, hogy a hidrológiai körforgás során a vizekből az élelmiszerbe kerülő mikroműanyag már a mi szervezetünket fogja mérgezni.

Bízom benne, hogy a kérdésben hamarosan újabb fordulat történik, hiszen a környezetvédelem minden jövője iránt aggódó, tudatos állampolgár szívügye. Saját csalódottságom is mondatja, hogy a Fidesz ezzel a húzással elvesztheti ezeket a szavazókat. Valljuk be, ha az Orbán Viktor által februárban bejelentet Klíma- és természetvédelmi akcióterv egyetlen valamit érő elemét is kiiktatják az ajándék lenne a zöld pártok számára.

A 630 nem kormánypárti és nem ellenzéki lap! Nálunk nincs jobboldal és nincs baloldal. A híreket érdekektől függetlenül véleményezzük, egyaránt gondolkodunk nemzetben és társadalmi ébredésben. Kiemelt témáink az antiglobalizáció, környezetvédelem, társadalom- és az igazságkutatás.

Most rád van szükség!

Hogy az ilyen véleményeket szabadon megírhassuk a Ti segítségetekre van szükség!

A 630 elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol a fejlesztés elengedhetetlen. Érdekfüggetlen blogként most jövőnk olvasóink kezében van.

Ha Te sem félsz a valóságtól és úgy érzed szükség van egy nemzeti érzelmű, de mégis modern véleményblogra, ami kőkeményen odamond, akkor támogass minket!

GYERÜNK, SEGÍTEK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments