Németország: 800 muszlim imádkozott az IKEA parkolójában

A németországi Wetzlar városában pénteken 800 muszlim imádkozott a helyi IKEA parkolójában. A közösség imámja, Kadir Terzi találta ki az ötletet, mivel a járványügyi korlátozások miatt a muszlimok nem használhatták a városi mecsetet. Az hitszónok ezért gondolt egyet és megkereste a svéd bútorkereskedelmi vállalat helyi igazgatóját, aki azonnal igent mondott kérésére.

Az imám így mesélte „Az üzletvezető egy percet sem habozott és azt válaszolta, hogy igen, imádkozhatunk. Ez meglepett és boldogsággal töltött el egyszerre.” Így a muszlimok ramadán utolsó péntekét a Frakfurt közeli város legnagyobb parkolójában, az IKEA előtt tarthattak istentiszteletet.

Az eseményről látványos és egyben meghökkentő drónvideó készült. Sokak szerint az idők jeltét mutatja a kihalt területen egyszerre imádkozó muzulmán tömeg. Van aki szerint az esemény tökéletesen példázza a befogadó keresztény közeg önfeladását, míg mások azért kritizálják, mert szerintük a legtöbb muszlim országban elképzelhetetlen lenne, hogy keresztények ilyen formában imádkozzanak. Kommentők között azonban akad olyan is, aki azt gyanítja, hogy az IKEA vezetése csak a megbélyegzéstől való félelem miatt egyezett a kérésbe. Sokan viszont örülnek, mert úgy gondolják, mindez a békés együttélést segíti elő és egyébként a keresztény közösségeknek is érdemes lett volna a korlátozások alatt kreatív akciókkal megmozgatni híveiket.

De a befogadó Németországban nem csak az IKEA ajánlotta fel ingatlanát. Egy berlini katolikus templom olyan muzulmánokat fogadott, akik nem fértek be saját mecsetükbe a távolságtartási előírások miatt. Pár nappal korábban pedig a Szent Márta evangélikus egyház plébániéja fogadta be a muszlim hívőket. A plébánia lelkésze olyannyira komolyan vette a befogadást, hogy csatlakozott is a muszlimokhoz az imádkozásban.

A 83 milliós Németországban még egy 2015-ös becslések szerint nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük szunnita. A 2015-ben felerősödött migrációs hullám révén valószínűleg 6-700 ezerrel nőtt a vallás követők száma az országban.

Most rád van szükség!

Hogy az ilyen véleményeket szabadon megírhassuk a Ti segítségetekre van szükség!

A 630 elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol a fejlesztés elengedhetetlen. Érdekfüggetlen blogként most jövőnk olvasóink kezében van.

Ha Te sem félsz a valóságtól és úgy érzed szükség van egy nemzeti érzelmű, de mégis modern véleményblogra, ami kőkeményen odamond, akkor támogass minket!

GYERÜNK, SEGÍTEK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments