Az egyik párt csalt, de lebukott! – Íme a “félidős szavazás” eredménye

Május 9.-én „Ön melyik pártra voksolna? SZAVAZZON!” címmel szavazást indítottam. A nem reprezentatív online szavazás szórakoztatás jelleggel készült és kicsit saját kíváncsiságból is, hogy kiderüljön a 4 éves parlamenti ciklus közepén hogyan voksolna Magyarország, de legalábbis a 630 blog olvasói. Eltelt bő 3 hét, a szavazás óriási sikert aratott, viszont csak a beharangozott záró dátum után két nappal sikerül kihirdetni a tényleges eredményt. Hogy miért? Mert csalás történt.

Nem győztem hangsúlyozni, hogy a szavazás külső rendszeren fut, így tőlünk is független és a felhasználók anonimitása is biztosított. Reméltem, hogy a Polltab rendszere van annyira kifinomult, hogy hiteles eredményt nyújtson, azonban végül nem így lett. Ez részben az én felelősségem is, de a tény: egyesek megpróbálták manipulálni a végeredményt. Hogy miért csalnak egy téttel nem rendelkező internetes szavazáson, amit egy nemrég indult blog indított, azt nem tudom, de nem gondolom, hogy egy párt tagja adta le a megrendelést.

Így bukott le a Momentumra szavazgató hacker

Az első csalásra utaló jel két nappal a szavazás indítását követően jelent meg. Tizenegyedikén estéről reggelre virradóan a Momentum alig 1000 szavazata 11000 fölé ugrott. Ez önmagában is furcsa, de tudván, hogy a kérdéses url-nek egész nap összesen 5957 látogatója volt egyértelműen látszik a manipuláció. Ekkor elkezdtük figyelni a pártra leadott szavazatok alakulását és felfigyeltünk arra, hogy folyamatos ütemben érkeztek voksok. Ennél a pontnál én meg voltam lőve. A manipuláció egyértelmű, de nem tudtam hogyan követik el és hogyan állítsam meg. Ezért informatikus segítségét kértem, aki gyorsan kiderítette, hogy egy amerikai szerverről működő bot folyamatos lekéréseket küld az oldalra. (A botok – gyakran hackerek által használt – szoftverek, melyek automatizáltan képesek egy feladat végrehajtására.) Számításaink szerint a szoftver 12 másodpercenként felkereste fel az oldalt, ahol látszólag valós személynek tűnt és automatikusan leadott egy szavazatot a Momentumra. A botot végül május 20.-án blokkoltuk az oldalról és láss csodát: a Momentum szavazatai megálltak 30136-nál és 12 nappal később is csak 30504-en állt a számláló.

Persze nem biztos, hogy az ügy a párt politikusaihoz kötődik, sokkal valószínűbb, hogy egy szimpatizáns szeretett volna a mikropártnak nagy támogatottságot kreálni. De az is lehet, hogy egy független “troll” magánakciója volt. Számításaink szerint a Momentumra érkező valós szavazatok száma végül 1740 körül lehet.

A tanulságot egyébként levontam és következő, „Ön Visszaállítaná a halálbüntetést?” szavazáson már alapból tiltva vannak a botok és a legmagasabb IP védelem lett beállítva, de záráskor még informatikus is fogja ellenőrizni. A jövőben a 630 szavazásainál már minden adott lesz hiteles eredményhez!

Csak a Momentumra érkeztek kamuszavazatok?

A szavazás lezárását a csalás kivizsgálása után tudtuk megejteni, pontban június elsején 19 óra 10 perckor. Az addig összesen leadott szavazatok száma 108334 volt. Ha ebből levonjunk 28764 kamut, akkor 79570 voksot kapunk május 9. és június 1. között. A Google Analitycs (GA) statisztikája szerint ez idő alatt az oldalon 82793 látogató járt. Ezek szerint 3223 felhasználó vagy nem szavazott, vagy csak újra megnyitotta a weboldalt, de szavazni már nem tudott. Ez reálisnak tűnik. Ugyanakkor egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy a DK szavazatai is érdekes mintázatot mutatnak és néha a hajnali órákban szaporodtak meg. Egy másik érdekesség az alig mérhető támogatottságú Munkáspárt óriási sikere. A kommunista párt 2 évvel ezelőtt a szavazatok 0,28-át kapta, de most nálunk a legnagyobb ellenzéki párttá vált. Mindkét eset furcsa, azonban itt a manipulációra utaló valós bizonyítékot informatikusunk nem talált. (Megjegyezte, elméleti esélye van annak, hogy más hackerek ügyesebbek voltak és kikerültek minket.)

Akárhogy is, további bizonyítékokat nem találtunk és az eredmény a látogatottsági statisztikáinkkal összevetve reálisnak tűnik, ezért más párt szavazatait nem vontuk le.

Jöjjön az eredményhirdetés! Íme a 630 által felállított félidős parlament összetétele:

A fentiek alapján a méltán híres 630.hu-féle “félidős választás” eredménye az alábbi:

A 630.hu félidős választásának eredménye a leadott szavazatok alapján.

És íme a képzeletbeli Parlament összetétele:

Választásunkon az 5%-os parlamenti bejutási küszöböt a következő pártok érték el: Fidesz: 39,61% , Munkáspárt (15,78%), DK (15,66%), Jobbik (14,92%), Párbeszéd (5,79%) 

Látható, hogy a legtámogatottabb hazai párt továbbra is a Fidesz, azonban a polgári párt a 2018-ban elért 47,36%-os elsöprő erejű eredményéből viszonylag sokat veszített. Ha az eredményt az egyéni kerületekre is levetítjük, akkor valószínűleg a Fidesz-KDNP ismét koalíciós kényszer nélkül lenne képes kormányt alakítani, de a kétharmad távolról sem lenne meg. Elméletben viszont – ha az egyéni kerületekben a Fidesz alulteljesítene – az ország miniszterelnökét onnan kezdve Thürmer Gyulának hívnák. – Érdekes fejlemény, ugye?

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett! Voksoljanak következő szavazáson is és iratkozzanak fel a 630 Facebook oldalán , vagy a VK oldalon.

A 630.hu szavazása természetesen semmilyen értelembe véve nem reprezentatív és kérem az olvasót, hogy a fentiekből ne vonjon le messzemenő következtetéseket.

Frissítés 2020.07.09 – Kész kabaré! Az Azonnali.hu nevű baloldali propaganda lap két hónap fáziskéséssel, egy hasonló szavazást indított. Az érdekesség viszont az, hogy a látszólag a momentumos hacker náluk is lecsapott. Pedig cikkünk alapján egyszerű lett volna a védekezés. Vajon ők is lefülelik a csalót, vagy ujjongva fogják ünnepelni a brüsszelita mikropárt sikerét 😀

Most rád van szükség!

Hogy az ilyen véleményeket szabadon megírhassuk a Ti segítségetekre van szükség!

A 630 elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol a fejlesztés elengedhetetlen. Érdekfüggetlen blogként most jövőnk olvasóink kezében van.

Ha Te sem félsz a valóságtól és úgy érzed szükség van egy nemzeti érzelmű, de mégis modern véleményblogra, ami kőkeményen odamond, akkor támogass minket!

GYERÜNK, SEGÍTEK!