USA: Elektromos lasszót vezethet be a rendőrség a bűnözők “biztonságos” elfogására

A térdeplés helyett elektromos, kampós lasszóval szeretné egy helyben tartani a bűnözőt az amerikai rendőrség.

A George Floyd eset óta az amerikai rendőrség kétségbe esve keresi az új megoldást bűnözők adott helyben tartására. Most találtak egyet, ami jó eséllyel sokkal rosszabb lesz az eddiginél.

Az Egyesült Államok rendőrsége új eszközt tesztel a gyanúsítottak elfogására: az elektromos lasszót. Annak ellenére, hogy ártalmatlan alternatívaként mutatják be sokan máris szkeptikusak. Könnyen lehet, hogy a térdepelve leszorító technika kényszeredett lecserélése egy sokkal brutálisabb megoldást fog a rendőrség kezébe adni.

Az elektromos lasszót tegnap mutatta be a rendőrség. (Videó: NBC)

Washington DC-ben a rendőrség már használja a “BolaWrap” névre hallgató elektromos lasszót. Ez egy kézi eszköz, amely úgy néz ki, mint egy elektromos sokkoló. A célpontot lézerrel bemérve egy 7,6 méter hosszú vezetéket lő ki, amely ideális esetben az ember lábait veszi körbe. 

A Landover Hills városi rendőrparancsnoka már elrendelt egy lasszót minden tisztjének. “Reméljük, hogy az őrizetben vett személy átmenetileg a lehető legkisebb sérüléssel mozgásképtelenné válik, amíg az erősítés megérkezik” – mondta az eszköz javasolt funkcionalitásáról.

Szerintük ez nem veszélyes és nem okoz fájdalmat sem.

A módszer kritikusai észrevették valami zavaró dolgot a BolaWrap kapcsán. Az egyik rámutatott, hogy bár állítólag nem fájdalmas a rendőrségi tesztelések során mégis mindenki védőréteget viselt. Az sem túl biztató, hogy a lassú végén éles, horgászhorog szerű kampók vannak, amik egyáltalán nem biztos, hogy csak a ruhába akadnak be. Ha pedig egy ilyen horog befúródik az ember testébe és kitépik onnan az elképesztően fájdalmas sérülést okoz. Egy másik komoly probléma az, ha mozgásban lévő személy lábára tekeredik a lasszó, aki így elesve akár a gerincét, vagy nyakát is törheti.

Persze a Black Lives Matter nevű fehérellenes szervezet is megszólalt az ügyben. Szerintük a Bolawrap úgy néz ki, mint egy “rabszolga fogó eszköz” és a rendőrség rasszizmusát szimbolizálja az is, hogy a bemutató videón fehér rendőrök fekete bűnözőn használják azt. Szokásos afrofasiszta hadoválásukat azzal fejezték be, hogy a rendőrségnek semmilyen eszközt nem kellene használnia a bűnözök feltartására.

Forrás: NBC, RT News

Most rád van szükség!

Hogy az ilyen véleményeket szabadon megírhassuk a Ti segítségetekre van szükség!

A 630 elérkezett ahhoz a ponthoz, ahol a fejlesztés elengedhetetlen. Érdekfüggetlen blogként most jövőnk olvasóink kezében van.

Ha Te sem félsz a valóságtól és úgy érzed szükség van egy nemzeti érzelmű, de mégis modern véleményblogra, ami kőkeményen odamond, akkor támogass minket!

GYERÜNK, SEGÍTEK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments